Recension: Anna Ternheim – The Night Visitor

Anna Ternheim, Reginateatern, november 2009

Jag har hållit Anna Ternheim varmt om hjärtat sen hennes debutskiva kom. Hon för sin säregna vackra röst, aukustiska gitarr och mörka tema rakt in i hjärtat på sina lyssnare (och har f.ö. toppat musiken som passar mörka årstider till, sedan sitt debutalbum 2004). Självklart lade hon releasedatumet på sitt nya album lagom till höstens mittpunkt (28 oktober), och det är en kväll som denna verkligen på sin plats i högtalarna.

“The Night Visitor” är ett jämnt och stundtals riktigt bra album, med en Ternheim som här är omgiven av helt andra musiker än tidigare – Jack Clement (upptäckte en gång i tiden Jerry Lee Lewis) och Will Oldham, för att nämna några. Man upptäcker efter ett tag en lite ljusare stämning på albumet, vilken kanske till stor del bärs upp av Nashvillemusikanternas spelglädje (och man kan faktiskt vissa gånger även urskilja lite ljusare texter än tidigare). Hon har kanske, som hon säger i Walking Aimlessly: “Found a rhyme on hope”? En central roll kan även den snart åttioåriga Gibsongitarr hon köpte i fjol ha i sammanhanget.

Man ska dock veta att den typiska Ternheim-känslan av årstider som denna och mörker verkligen finns kvar i soundet. Det är fortfarande hon som har huvudrollen i sina låtar. Hon, hennes röst och den lite lätta melankolin som är central, och genomsyrar allt. Så otroligt självklar, även i den nya omgivningen av countrymusiker.

Och tur är väl det. Det är ju det vi älskar henne för, eller hur?

Som guldkorn och bästa spår vill jag framförallt framhäva “Solitary Move” och “Dearest Dear“. Otroligt vackra.

“Bow your head…
All for the loveliness”

/F

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: