I skivspelaren just nu: Cocteau Twins – Treasure

I skivspelaren just nu: Cocteau Twins – Treasure

Lyssnar i stundens lycka på Cocteau Twins nog mest kända album – Treasure.  Bandet som är döpta efter en låt av Johnny and the Self-Abusers (senare Simple minds). Bandet släppte 1982 sitt debut album Garlands vilket hade post-punk influenser som : Siouxsie and the Banshees och Birthday party. 1984 kom det tredje studioalbumet “Treasure” som kom att bli ett av de största. En ny band-line up gav ett helt nytt sound.  Albumet kom att anses  vara något nytt och stilbildande, med ett drömskt sound som bandet alltid kommer att förknippas med. Elisabeth Fraser (sångerska) sjunger ofta påhittade ord och verser utan anknytning och det späs på med mystiska ekon och en tung basgång.

Första sidan på albumet är fantastisk. Med de två öppningslåtarna “Ivo” och “Lorelei” sätts prägeln direkt. Särskild favorit av de två är “Ivo” där Fraser går upp i tonläge nästan  som Kate Bush “ I Wuthering Heights”.  Att nästan inga ord går att förstå gör inget. Låten Persephone har albumets bästa sång och bas. Den härligt tunga basgången och Frasers  desperata  “wailande” gör allt i denna  låt.

Andra sidan av skivan är inte lika “uptempo” och likt mörka “Otterly” och “Domino” som startar med mystiska körljud, ekon, och oljud för att sedan explodera till  en storslagen avslutning på ett album som definitivt är värt några lyssningar

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: