Recension: First Aid Kit – Debaser Medis

Recension: First Aid Kit – Debaser Medis

Det är inte alla som fått Patti Smith att fälla glädjetårar. Det är inte alla som har en beundrarskara i Jack White, Conor Oberst, Karin Dreijer, Lykke Li och till och med Daniel Westling! Allt detta har First Aid Kit och nya skivan var kritikerrosad redan innan första singeln släppts. Det säger något.

Första skivan “The Big Black and the Blue”. var tillskillnad från The Lions Roar ett mer intimt album. The Lions Roar spelades istället in med fullt band och här ligger systrarnas röster högre.  Klara, den yngsta systern har ett större inflytande i sången än tidigare. Stämsång, vackert och med denna skiva  har fler personer hittat in på en väg till folkpopen som annars inte hade upptäckts.

Systrarna kliver in på ett utsålt Debaser Medis för andra gången denna dag ( Matinespelning tidigare). Ena systern systern har haft otur och tappat rösten. De  börjar spelningen med att spela den vackra Old routine, som föjs av Emmylou. En låt som tillägnas några av deras stora idoler Gram Parson, Johnny Cash, June Carter och såklart, Emmylou Harris. Trots röstbortfallet och missad stämsång är det en lovande inledning på kvällen. Hyllningarna fortsätter med den utmärkta covern på Fever Rays “When i grow up”

Självförtroendet hos systrarna är det inget fel på, det både syns och hörs.  När Ghost Town från första skivan spelas görs det utan mic och publiken svarar på frieriet. Det allra vackraste framförandet under kvällen sker i ”To a poet” och det är svårt att inte bli berörd av texten.

Extranummer och fin avslutning  på konserten blir ”King of the World” som Conor Oberst (Bright Eyes) medverkar på The Lions Roar. Ingen Conor denna kväll men istället Shout out louds Adam Olenius.

Med denna konsert bytte First Aid Kit ut vinterkylan till en värme som är fortfarande sitter kvar hos många.

Betyg 4/5

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: