Den nya tidens centrala roll

I mitt intresse med förvitt skilda genres inom musiken väcks en tanke. Vad är det som banar min väg till dessa genres? Givetvis påverkas alla våra musikval  av media,  vänner och egna initiativ. Men det är inte bara genom dessa vägar som det snabba bytet till ny musik och genres sker.  Idag sker det en genom en helt annan väg, nämligen de sociala medierna.  Dessa som ständigt utvecklas och nyttjas på nya olika sätt. Både musikerna och fansen använder detta redskap i en allt större utsträckning. Spotify, Facebook, Twitter, Myspace, Wimp, olika bloggar, You Tube – you name it! Dessa är anledningen till vår tids bredare musikregister hos gemene man. Enligt Socialamedier.com sker det tex 25 miljoner delningar från Facebook till Spotify dagligen!

Det är inte bara fansen som fått ett bredare register. Nej, även artisterna har påverkats och deras egna sociala frieri mot sina fans. Närheten till artisterna känns idag mycket påtagligare och det handlar inte om att jag tidsenligt får reda på vad Olle Ljungström lagat till lunch. Den påverkan och maktpostion artisterna sitter med tack vare de sociala medierna, den tas allra bäst i bruk med att de delar åsikter och särskilt tips på eget valda musiktips till allmänheten.

Spotifys startstida levererar en mängd tips och listor men de känns alldeles för allmängiltiga precis som tråkiga radiostationer. Wimp är en liknande musiktjänst som är mer precis men ändå som ändå inte levererar tillräcklig bra listor och tips på ny /gammal bra musik. Annat är det på artisternas egna FB sidor och bloggar. Där länkas massor med  schyssta musiktips oberoende av deras egna genre. Lyssnar de på detta frågar man sig själv? Lyssnar The Horrors på  instrumental hiphop?  Thåström lyssnar på EMA? Självklart väcks inspirationen hos dig.  The Coral tipsar om de bästa jullåtarna och på The XX blogg kommer det dagligen ett musiktips med allt från Kate Bush till Cocteau Twins . Peaking Lights leverar odödliga Dub klassiker på sin blogg. Alla med tips från artister i deras umgängeskrets, de du aldrig hört talas om samt kända klassiker som lyfts fram med ett argument. Artisterna är numera inte bara artister utan även stora varumärken. Så ta tillfället i akt och och gilla varumärken. Det går inte att påverkas för mycket. Öppna dörren för en ny värld av musik.

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: