I Skivspelaren just nu: Suicide – Suicide (1977)

I Skivspelaren just nu: Suicide – Suicide (1977)

Suicides självbetitlade debutalbum kom redan 1977 och håller verkligen måttet än idag. Bandnamnet kommer från Alan Vega´s (på sång) favorit seriebok – Ghost rider vilket också är namnet på en av bandets kändaste låtar. Martin Rev spelade synth och lade trumljud.

Skivan är melodiös, elektronisk synthpop med en industriell riktning och har gett många artister inspiration genom tiderna. Särskilt har albumet varit en förebild för punken. För att nämna några som själva sagt att det inspirerats av denna duo: Nick Cave, Sisters of Mercy, Joy Division, Spacemen 3, The Kills.

Om låten “Ghost Rider” drar sig till punken så drar sig alla albumets låtar i flera andra riktningar. Tex ” Cheree”som är en av skivans starkaste låtar med Alan Vegas närmast mumlande röst tillsammans med Revs enkla keyboardspelande görs sig fullkomligt lysande i all enkelt,  med sina upprepande melodier och låttexter. ” Frankie Teardrop” däremot har en har en mer industriell ton med tillhörande text om en arbetare som slits ut till det sista. På samma sätt som “Che” som har upprepande  och pulserande industrikaraktär.  Keep Your dreams” är mer än poplåt än de övriga alstrerna. Låten gjordes senare om till “Dream baby Dream” som fick ett större genomslag. The Rolling Stones Magazine rankar skivan på plats 446 av de bästa skivorna genom tiderna.

Både Alan Vega och Martin Rev gick senare skilda vägar för att satsa på sina solokarriärer och i jämförelse med första skivan blev det aldrig några framgångar. Alan Vega och Martin Rev är som – och – tillsammans. Det blir positivt. Så lyssna på denna skiva och fundera på hur den influerat kanske just din favoritartist.

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: