I Skivspelaren just nu: PJ Harvey – Stories from the city, Stories from the sea (2000)

I Skivspelaren just nu: PJ Harvey – Stories from the city, stories from the sea (2000)

Kanske den skiva som gav Harvey en ännu bredare skara fans. Skivan är inte lika mörk och experimentiell som hennes tidigare alster. Den har stället mer raka och klassiska rockinfluenser.  De tidigare alstern ” Dry” , “Rid of me”hade mer tyngd, punk/ grunge karaktär. Medan “Is this Desire” är mer experimentiellt. Skivan torde då vara en naturlig fortsättning på klassiskern ” To Bring you my love” men är inte riktigt det.

Hon belönades med Mercurypriset 2001 för denna skiva. Priset delades ut den 11 september och PJ skulle precis motta priset på telefon från Washington när terrorattacken skakade om världen. Priset kom i skymundan den gången men Harvey belönades istället förra året 2011 med Mercurypriset för andra gången ( aldrig någon som vunnit två ggr) för “Let England Shake”.

Stories from the city, stories from the sea (2000)  handlar precis som titeln om livet i storstaden (New York) och livet på den engelska landsbygden –  hennes flytt från lilla Dorset till Manhattan under 6 månader.  Inledningen av albumet sker med “Big Exit” – där PJ Harvey sjunger: – Look out ahead, i see danger come, i wanna pistol, i wanna gun och nivån sätts direkt. Den följs av skivans starkaste spår i “Good fortune”-  En av PJ´s bästa låtar överhuvudtaget.  På “The mess were in” sjungs duett med Radioheads Thom Yorke och kontrasterna mellan deras röster gör låten oklanderlig.

På “Kamikaze” är det återigen en hårdare, sexigare Harvey som framför enligt tidigare mallar. “This is love”  istället sätter sig direkt på tungan, och man vill sjunga med i refrängen. Också det, är ett av skivans starkaste spår. Skivans avslutning sker med ” We float ” och efter den klassiska textraden ” Take love as it comes” kan man bara älska PJ Harvey. En skiva som kanske inte de tidigaste PJ harvey fansen älskar,  men jag tycker att det  är en skiva som det måste lyssnas på.

“I can’t believe, life’s so complex. While I just want to sit here and watch you undress.”

This is love

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: