I skivspelaren just nu: Beatles – Revolver (1966)

I skivspelaren just nu: Beatles – Revolver (1966)

Det var med Revolver som Beatles lämnade sitt tidigare pop/rock sound bakom sig. Revolver var inget album för den stora massan. Tex spelades inte några låtar alls från Revolver  vid olika scenframträdanden 1966.

Skivans klassiska albumomslag( vilket jag tycker är det snyggaste Beatles omslaget) är ilustrerad av deras gode vän Klaus Voorman och bilderna kommer från Robert Whitaker som gjorde omslaget till singeln “Yesterday and today”. Ett omdiskuterat omslag där bandmedlemmarna stod och poserade iklädda som slaktare med köttbitar och barndockor medan de höll i avhuggna huvuden.

De stora influenserna på skivan är indisk musik, klassisk klassik musik samt en dragning åt det psykedeliska. Alla i Beatles var under perioden för albumskapandet dragna till olika influenser och det går väldigt lätt att höra skillnaderna.. Paul Mcartney drogs åt det klassiska hållet,  George Harrissons influens var indisk musik likt “Love to You” med mycket bjällror och John Lennon drogs till det psykedeliska , vilket “Tomorrow never knows” är ett lysande exempel på.  “Eleanor Rigby” gavs ut som 1:a singel för skivan men det var istället andraspåret “Yellow submarine” som blev den stora hiten för alla trogna fans som fortfarande gillade det gamla pop/rock soundet.

/A

Advertisements
2 comments
  1. Lovisa said:

    Skitbra skiva! Gillar elenor-rigby I’m only sleeping Och and your bird can sing bäst. Vad tycker du a? Gillar du Lennon eller McCartney bäst på revolver?

    • Härligt! 🙂 Lennon är mer kung får jag säga 😉
      !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: