I skivspelaren just nu: Love – Forever changes

I Skivspelaren just nu: Love – Forever changes (1967)

Skivan som hyllades av alla kritiker när den kom 1967 men som inte nådde det publika genomslaget. När Rolling Stone Magazine för några år sedan rankade världens 500 bästa album hamnade Forever changes på plats nr 40. Skivnamnet kom till när Lee – bandets trummis hade hört en vanlig ”dumparhistoria” av en vän: Tjejen sade till sin fd kille som precis dumpat henne: – You said you would love me forever! Och han sa: – Well forever changes. När sedan albumtiteln slogs ihop med bandnamnet blev det den fantastiska titeln Love – Forever changes.

Forever changes ligger nära den folk/psykedeliska popen. Arthur Lees röst är mjuk, personlig och musikaliskt är skivan väldigt spretig med alla sina saliga intryck från akustiska instick uppblandat med klassiska intrument som cello, violin, trombon mfl.   Instick som försvinner för att sedan komma tillbaka och visst är det en skiva som kräver sina lyssningar.  På ”The Red Telephone” medverkar både  vionliner, cellos och Arthur Lee sjunger:

“Sitting on a hillside

Watching all the people die

I’ll feel much better on the other side.”

Vad han menar med detta är svårt att veta men tillsammans med de akustiska gitarrena och stråkarna skapas blanding av solsken och melankoli. “A House is not a motel”vilken är en av skivans starkaste drar mer till bandets tidigare album utan att för den delen inte passa in i albumets format. Ett format som andas mindre 60 tal. Låten inleds med ett högt tempo och det akustiska finns med hela tiden som bryts av med elgitarrer när Arthur Lee vrålar “Yeah alright now” och textmässigt är det lika bra här:

 “By the time that I’m through singing

The bells from the schools of walls will be ringing

More confusions, blood transfusions

The news today will be the movies for tomorrow”

“Alone again” ger oss mer av stråkar och är den enda låten skriven av Bryan Mclean som hittade inspiration av sin egna kärlekshistoria där han tålmodigt väntade på sitt livs kärlek. Även här byggs kontraster mellan melodierna, text fram varsamt och om du inte  fastnar för albumet på en gång.  Ta en till lyssning så kommer du att finna något nytt, något utomordentligt.

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: