I Skivspelaren just nu: The Stone Roses – The Stone roses (1989)

I Skivspelaren just nu: The Stone Roses – The Stone roses (1989)

Denna månad är det 23 år sedan debutalbumet från Stone Roses gavs ut och när nu Stone Roses återförenats är albumet högaktuellt igen.  ”Den största comebacken någonsin” har det kallats och hela 46 gånger i sommar kommer frontmannen Ian Brown att sjunga resurrection från den klassiska låten ”I´m the resurruction”. En låt som kommer från det bejublade och självbetitlade debutalbumet från 1989. Ett tidlöst album som av vissa sägs vara en del av Madchester epoken men framför allt varit en banande väg för födelsen av britpopen och stora band som Blur, Oasis och The Verve.

Första spåret ”I wanna be adored” inleds med en nötande ljud för att sedan byggas upp av bara bas innan så småningom gitarr och trummor eskalerar och Ian Brown sjunger

” I don’t have to sell my soul, he’s already in me, I don’t need to sell my soul, he’s already in me”

Mer tydligare än så blir det inte. Känslan av storslaghet som byggts upp fortgår under hela sången. Oasis hyllar låten I deras “Magic Pie” med låtraden “They are sleeping while they dream/And they just wanna be adored.”

För att ge en helhetsbild av albumet kan det beskrivas som solblekt popmusik med psykadeliska gitarrer uppblandat med dansinslag. Vilket tillsammans med de smått melankoliska texterna och Ian Browns silkeslena röst gav helheten en ny dimension.

Särskilt psykadelisk är John Squires gitarrspel I “Shot you down” där tempot är nedskalat och mest utstickande från skivan är dansanta “Fools Gold” som lär vara den låt som gör att många viger Stone Roses till Medchester eran.

På Bye Bye bad man för gitarrspelet tankarna till Johnny Marr i The Smiths och både “Made of Stone” och “This is The one” börjar I lugnt tempo för att sedan övergå till något större. Något större, det som “The roses” alltid var ute efter och nu alltså är ute efter igen. För att citera Ian Brown: ‘If we do get big… we’re either gonna get fucked up or we’re gonna die – that’s what happens to everybody” Allt eller inget. Tidlöst.

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: