I skivspelaren just nu: The Rolling stones – Aftermath (1966)

I skivspelaren just nu: The Rolling stones – Aftermath (1966)

Aftermath är det sjätte albumet från The Rolling Stones och det första som skrevs av radarduon Richards/Jagger. Skivan släpptes 1966 och då I två utgåvor som de flesta andra brittiska popskivor innan 66. . Anledningen var att UK utgåvor inte innehöll singlar samt att amerikanska album oftast innehöll 11-12 låtar tillskillnad mot de brittiska på 13-14 låtar.

Skivan innehålller en mängd olika influenser och får ses som ett stort steg I Rolling Stones diskografi. Mycket av skivans sound hittades I USA där den spelades in i den legendariska  RCA Studios i Hollywood, California på 6363 Sunset Boulevard.

Legenden Brian Jones spelar en mängd instrument som inte förutfattades i rockvärlden under  denna period.  På den psykedeliska resan I “ Paint it black spelar Jones sitar. På Mother little helper används Appalachian dulcimer och gemensamt för Lady Jane och I am waiting är Marimbas. Alla intrument ger varsin låt en riktning utan att för den delen tappa albumets helhet.

Med det skiftande instrumentutbudet ges ett musikalisk inblick i genres innhållande psych( paint it black) romantisk folk, baroque-folk ( Lady jane, I am waiting), jazz ( Under my thumb).

Texterna associeras till bandets dåtida leverna med Londons överklassgroupies – kvinnor som söker kickar (Under my thumb). Mothers little helper skildrar istället  (US versionen) användningen av receptbelagda läkemedel bland hemmafruar ur ett mörkare perspektiv.

Bäst på skivan är givet de klassiska Under my thumb, Mothers little helper, Paint it black,  men att stirra endast på de klassiska alstren vore att gräva huvudet i sanden. Out of time får en till allsång och den underskattade I am waiting vilken snyggt medverkade i Wes Anderson film Rushmore från 2006 har ett uppenbart brittisk sound a la Donovan vilket blir lysande. En fantastisk skiva helt enkelt.

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: