Årets 15 bästa låtar 2012 by Germanluger

Årets 20 bästa bästa låtar 2012 – Det psykedeliska regerar

 1- Beaulieu Porch – The colour 55

Den Londonbaserade och okända gruppen Beaulieu Porch står för årets trip med the color 55. Den Lennon lika rösten och Pink floyd flygande atmosfären som byggs upp känns för all del.

“I am the world and water stars are leaping off the balconies

To eat the sand escaping from the faces of our enemies

Upside down, you know what I mean

A turn around Elysium dream

The colour 55 makes sure that you’re alive”

  2- Tame Impala – Elephant

Med stor talang (läs Kevin Parker)  föds stora förväntningar. Något som infriades fullkomligt med lysande ”Lonerism”. Detta i en förpackning av melodiska texter kompade med solstinna gitarrslingor. Elephant får ses att vara albumets lysande sidospår med ett fuzzigt inferno av black sabbat riffande gitarrer och en Kevin Parker i högform.

3-Temples – Shelter song

Första singeln lovar stordåd av nya lonsonbaserade bandet –Temples. Svajande gitarrer, hypnotiska beats i en romantisk helhet lovar mycket inför den kommande debutplattan nästa år.

4-Pond – You broke my cool

Nick Allbrook spelar bas i Tame impala och sjunger i Pond där även Kevin Parker medverkar och det hörs.  “You broke my cool” inleds funkigt och blandas upp med psych inspirerande gitarrslingor. Allt i en medveten härligt otajt helhet. Underbart.

5-Beach House – Lazuli

Inleds storslaget för att sedan tas ned med orden från Victoria Legrand: ” In the blue, of this life Where it ends, in the night When you couldnt see you would come for me”. Låten byggs sedan upp igen och det blir bara mäktigare.

6- Diiv – Doused

Post-punk gitarrer blandat med en mer gotisk sång blev Brooklyn bandets stora triumf på deras debutalbum. Vilket för den delen även kan kallas mörk drömpop. Doused sticker ut lite extra.

 7- Thåström – Nere på maskinisten

2012 var Thåströms år. Spelningar för utsålda hus, kritikerhyllad platta och som pricken på iet släpptes nyligen en liveplatta från de utsålda spelningarna på Cirkus och Centrum huse i Oslo. I “Nere på maskinisten” bygger Thåström upp ett kallt industrilandskap innehållande fallande människor. Beskrivande är det utmärkt som  tillsammans med ett ”thåstrumfierat” mörkt sound kompat av Osslers skrikande gitarr gör det hela sig klockrent.

 8– Ty segall and white fence – I´m not a game

 Ty Segall har alltid känts ”ha det där” men ändå saknat något. Med hjälp av 60-tals inspirerande White Fence kommer allt till sin rätta. Ty Segalls – uptempo, skitighet,  kompenserat mellan verserna med Hammon orgeln får en att bara vilja höra refrängen en gång till.

 9- Rachel Zeffira – The Deserters

Den förre sopranen tillika ena halvan av Cats Eyes aka Rachael Zeffira sätter sin egna prägel med sitt debutalbum. Med låten “The Deserters” lämnar hon Cats eyes tidigare 60-tals inspirerade sound och det skapas istället en närhet.  I “The Deserters” ackompanjerat av piano och och en gotiskt drömsk sång som smälter samman med den melankoliska texten.

10- Toy – Bright white shimmering sun

En av Toy´s  första låtar och varför den inte finns med på debutalbumet “Toy” är lite av ett mysterium. Då dess effekter och driv är lysande. Den ligger istället som B sida på singeln” Lose my way.

 11- The Men – Open your heart

Denna låt skramlar som skitig garagerock ska göra och vet inte om någon låt under 2000 talet motsvarar detta skrammel sedan The Hives – och Veni vidi vicious. Synd att albumets helhet inte håller.

12- Vånna inget – Nödsignal

Får anses vara den bästa svenska punken som kommit sedan Masshysteri släppte sitt andra studioalbum 2010. Ep´n ”Jag ska fly tills jag hittar hem” är en av årets EP´s och vi ser fram emot ett kommande debutalbum.

 13- The Hives – Patrolling days

Tillbaka till rötterna,  tillbaka till det som fick bandet att en gång börja spela musik. Så har Hives resonerat med årets skiva.  En skiva som fått onödigt mycket kritik men som istället de riktiga fansen att jubla.  Hives visar att de är tillbaka till det som gjorde bandet stora och det med den passande titeln på låten ”Patrolling days”.

14 – First Aid Kit – To a poet

Vackert om distans kärlek som bara blir jobbigare och jobbigare. Naket, intimt.

 15- Hannah Cohen – Carry you under

Hannah Cohens röst påminner om Feist men är mer skör och gör sig perfekt på  ”Carry you under” vars melankoliska ådra berör till det vackrare.

Precis utanför listan:

Melodys Echo chamber – I follow you

Jake Bugg – Slide

Peace – California Daze

Chromatics – into the black

Michael Kiwanuka – I´ll get along

Wild Nothing – Nocturne

Palma violets- Best friends

The Raveonettes – You hit me (i´m down)

A place to bury strangers – Onwards on the wall

Brian jonestown massacre – Panic in babylon

Grimes – Genesis

Missa inte att lyssna på hela spotifylistan på Årets bästa låtar: Den hittar du här:Årets bästa låtar by Germanluger

Nästa del av summeringen av musikåret 2012 blir att ranka årets bästa album.

/A

Advertisements
3 comments
  1. Beaulieu Porch said:

    Thank you very much for making us Number 1 !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: